Uvařte si veselé české Vánoce!

30.11.2021

Pověra říká, že pokud se zvládnete celý Štědrý den postit, uvidíte večer zlaté prasátko.Jenže co je lepší než zlato? Jídlo! Kdo by nemiloval blížící se oslavu zimy a možnost dát si něco dobrého (a vánočního) k snědku! V tomto článku jsme vybrali několik tradičních jídel, která se řadí mezi českou vánoční klasiku a rozhodně stojí za vyzkoušení.

A co je na tom nejlepší? S trochou snahy se vám podaří všechna i ve vaší kuchyni ;)

Houbový Kuba

V podstatě zapečené kroupy a hřiby. Jeden by těžko pohledal tradičnější vánoční jídlo. Přitom se kdysi jednalo o jídlo chudých. Dnes si jej ale na Štědrý den užívají lidé ze všech společenských vrstev.
Však vyzkoušejte sami, například tento recept zvládne opravdu i začátečník!

Kapr a bramborový salát

Tato kombinace je na Štědrý večer v českých domácnostech zcela právem číslem jedna.
Nenechte se ovšem zmýlit slovem "salát" - tahle kalorická bomba vaši dietu rozhodně nepodpoří.
Kapr se jí tradičně smažený, některé rodiny ovšem využívají jiné recepty a například jej pečou. Známý je třeba "kapr na modro". Kapra můžete také nahradit jinou rybou nebo řízkem (jako vhodnou volbu pro osoby, které rybí maso zkrátka nejí).

Bramborový salát je tradičně připravován z vařených brambor, majonézy, nakládaných okurek a další zeleniny jako například mrkev a hrášek. Někdo k této tradiční kombinaci přidává ještě další věci - šunku, vařené vejce, nebo papriku.
Samozřejmě můžete salát koupit již hotový v obchodě (a to během celého roku). Pokud se ale chcete o tradiční přílohu pokusit, vyzkoušejte například tento recept.

Tip: Pokud koupíte celého kapra (dají se koupit před každým obchodním centrem během adventního času), schovejte si hlavu a vnitřnosti. Využít je můžete na další chod večeře - rybí polévku.

Krupicová kaše

V některých domácnostech je krupicová kaše tradičním předkrmem Štědrovečerní večeře. Připravuje se z pšeničné krupice a mléka.
Recept je pak velmi snadný: 8 polévkových lžic krupice dáme do 1 litru horkého mléka se špetkou soli a vanilky. Vaříme několik minut, dokud není krupice měkká a kaše dostatečně hustá. Podáváme s máslem, cukrem a posypeme podle chuti (například kakaem, čokoládou, ořechy, medem, džemem...).

Vánoční Cukroví a Perníčky

Cukroví se peče během adventního času a před Vánoci snad všude. Dokonce se dá koupit již hotové v supermarketu. Mezi ty nejtradičnější druhy patří například Vanilkové Rohlíčky, Vosí Hnízda nebo Linecké cukroví.

Medový perník je mezi Čechy nesmírně populární. Tradiční je v zimě upéct tzv. Perníkovou chaloupku - z perníku se pečou jednotlivé součásti malého domečku (zdi, plot, ...), ty se pak lepí cukrovou polevou k sobě a domeček se zdobí.
Všechny perníčky se také zdobí nejrůznějšími ozdobnými polevami. Někteří lidé si dokonce zdobí Vánoční stromeček perníčky místo baněk. Stromečku to dodá přírodní vzhled.

Vyzkoušejte třeba tenhle recept a upečte si perníčkovou dobrotu!

Vaječný koňak a Svařené víno

Tradičně připravované a konzumované během adventního času, tyhle dva alkoholické nápoje jen tak něco nepřekoná.

I když je recept na vaječný koňak docela snadný, nejjednodušší (a nejlevnější) řešení je koupit si hotovou lahev v obchodě. Pokud se o likér přesto chcete pokusit, zkuste třeba tento recept.

Svařené víno se dá doma připravit také velmi snadno. Velkým plusem domácí verze je pak fakt, že si ji zcela dochutíte podle svého. Zkuste například tyhle dvě základní verze!

Čočková a hrachová polévka

Tyto polévky můžete využít jako jeden z chodů vánoční večeře nebo jako oběd na Štědrý den (pokud se neplánujete zcela postit). Pověra tvrdí, že čočková polévka snězená v tento den znamená pro domácnost peníze - takže za pokus to stojí rozhodně!
Vyzkoušejte například tento recept na tradiční vánoční hrachovou polévku se slaninou nebo tento recept na jednoduchou čočkovou polévku s octem.

Vánočka

Večeři i oběd už máme tedy naplánovanou. Ale co snídaně? Tradičním jídlem je v adventu i na Štědrý den vánočka - sladké pečivo s ořechy a rozinkami, které se jí s máslem nebo jinou sladkou pomazánkou a zapíjí se kakaem.
Příprava vánočky není jen tak pro někoho, vyžaduje už slušnou dávku pekařských dovedností! Pokud si ale troufnete, zkusit můžete například tuhle.

Přejeme vám krásné Vánoce a úspěšný nový rok!
Dejte nám vědět do komentářů, které z tradičních jídel jste vyzkoušeli a co vám nejvíce chutnalo 😊